torstai 31. heinäkuuta 2008

Hernekeittotorstai

Torstai on se päivä, johon liitetään läheisesti hernekeitto ja hernekeittoon liitän pannarin. Hernekeitosta ja pannarista saa tehtyä hyvän, täyttävän ja halvan aterian.

Hernekeitto:

Minä teen hernekeittoni niistä kaupan valmiista säilyketölkeissä olevista hernekeitoista, sillä ne ovat niin paljon vaivattomampia kuin se, että lähtisin tekemään koko keiton alusta asti itse.


Ensin siis otetaan hernekeittopurkki, avataan se ja kaadetaan kattilaan. Lisätään n. puolikkaan purkin verran vettä ja sekoitetaan tasaiseksi. Sitten kiehautetaan hellalla.

Joskus lisään hernekeittoon jotain lihaa, jos on jostain toisesta ruoasta jäänyt. Tällä kertaa hernekeitostani löytyy meetvurstia.

Pannari:

4dl jauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
8dl maitoa
2 kananmunaa
50g sulatettua rasvaa

Sekoita aineet keskenään ja kaada taikina pellille. Paista 225 asteessa noin 30 min.


Pannarin teen perjaatteessa oheisella ohjeella, jonka alkuperäistä lähdettä en muista. Kuitenkaan en ole varmaan koskaan tehnyt taikinaa ihan tuolla ohjeella vaan teen aina oman variaation.

Lähes aina lisään pannaritaikinaani kardemummaa, jota rakastan. Se antaa kivan lisän pannariin. Rasvaa en laita läheskään noin paljoa joka kerta. Maidon olen joskus korvannut vedellä, eikä maku kärsinyt niin paljoa, ettei olisi hyvältä maistunut. Joskus olen tehnyt taikinan vain yhdellä kananmunalla ja joskus vähemmällä sokerilla.

Oikeastaan katson tuosta ohjeesta lähinnä sen kuinka paljon nestettä taikinaan tulee, jotta se riittää koko pellille, loppu onkin sitten kiinni luovuudesta ja kaappien sisällöstä.

Kaiken lisäksi tällaisesta ateriasta syö useammin kuin vain kerran, jos yhdelle laittaa ruokaa. Minulle olisi ainakin mahdoton tehtävä syödä kattilallinen hernekeittoa ja pellillinen pannaria yhdellä kertaa, vaikka molemmat ovatkin suurta herkkuani.

Pidättekö hernekeitosta? Käytättekö sanaa hernekeitto vai hernerokka? Vai jotain muuta, vaikka hernesoppa?

4 kommenttia:

  1. Itse käytän sanaa hernesoppa! Ja kyllä pidän hernekeitosta, tosin siitä kasvisversiosta:)

    VastaaPoista
  2. INHOAN hernekeittoa,se on ehkä hirveintä ruokaa mitä tiedän! :S

    Mut pannari kelpaa kyllä aina ;)

    VastaaPoista
  3. Tuli taas todistettua, että makuasioista voi kiistellä (viitaten edellisiin kommentteihin). Eikös siitä tehty oikein joku tieteellinen tutkimus vähän aikaa sitten?

    VastaaPoista
  4. Hernekeitto! Se on melkein lempiruokaani :D

    VastaaPoista